ждеравац

Извор слике

Тхе ждеравац (Гуло гуло) је највећи и најжешћи члан породице ласица. Волверине је пореклом из северних региона Северне Америке, Европе и Азије. Овај сисар који живи на копну познат је по многим другим именима, укључујући медведа скунка, вражјег медведа, Царцајоу (од Француза-Канађана) и Глуттен (од Европљана). Да је вучица величине медведа, била би то најјача животиња на свету.



Волверине је некада богат бројкама, врло је ретка животиња због претјераног лова како због крзна, тако и због тога што га неки људи сматрају штеточином.

Волверине Десцриптион



Волверине има тешка, мишићава тела чија је дужина дугачка 65 - 105 центиметара, без репа. Тешка је око 9 - 17 килограма (22 - 36 килограма). Мужјаци су чак 30 одсто већи од женки. Волверине имају кратке, дебеле ноге и дуге, закривљене, не-увлачне канџе. Глава и реп носе се ниско, а леђа чине висок лук.

жута лабораторија мешавина златног ретривера

Вукови имају округлу, тупу главу са кратком шиљастом њушком. Имају кратак, али врло чупав реп, величине 17 - 26 центиметара (7 - 10 инча). Појединачне длаке на реповима имају дужину до 20 центиметара.

Волверине има густо, тамно смеђе крзно тела са дугим сјајним длакама и светлијом пругом дуж целе стране тела. Њихово крзно је дуго и густо и не задржава пуно воде, што га чини врло отпорним на мраз, што је уобичајено на хладном станишту вукова. Очи су им широко размакнуте, а уши стрше само на краткој удаљености од крзна главе.

Волверинес стопала су опремљена јастучићима који им омогућавају лако путовање по јаком снегу. Волверине имају високо развијено чуло мириса и могу намирисати храну испод снега. Врло су брзе животиње и могу се брзо кретати.

Волверине имају врло јаке зубе и моћне чељусти које им омогућавају да прождере сваки делић свог плена, укључујући кошуту, копита и кости. Волверине поседују посебан горњи молар у задњем делу уста који је ротиран за 90 степени или у страну, ка унутрашњости уста. Ова посебна карактеристика омогућава вучјацима да откидају месо од плена или стрвине која је била смрзнута и такође дроби кости, што омогућава вучјаку да вади срж.

Волверинес имају врло слаб вид, међутим, имају врло добар слух и јак осећај мириса. Познато је да одају врло јак, изузетно непријатан мирис, што даје надимак „медвед сканк“.

Волверине Хабитат

Вукови воле шумска станишта и отворене равнице. Учестали су у удаљеним бореалним шумама, биомима тајге и тундре.

мешавина бостонског бул теријера

Волверине Диет

Волверине једу птичија јаја, бобице и било коју животињу коју могу да убију. Ако живи плен није доступан, они ће се хранити стрвином (трупла мртвих животиња). Овај агресивни чистач изазваће пуме и вукове због свог плена. Такође је познато да убија плен велик попут лоса. Волверинес ће такође копати у јазбине и јести сиве сисе.

Волверине Бехавиоур

Волверине је усамљена животиња која обично путује сама, осим у сезони размножавања. Појединачни вукови могу да путују 24 километра дневно у потрази за храном. Они су ноћне животиње које не хибернирају.

Волверине је у основи копнена животиња, међутим врло су добри у пењању на дрвеће и такође су моћни пливачи. Имају велику издржљивост и могу прећи велике раздаљине без предаха за одмор.

Наоружани моћним чељустима, оштрим канџама и густом кожом, вукови могу бранити убиства од већих или бројнијих предатора. Одрасли вукови немају природне предаторе, иако долазе у сукоб са другим великим предаторима (и могу их убити) због територије и хране.

Укупна светска популација вучјака је непозната. Животиња показује малу густину насељености и потребан јој је веома велики дом. Домет мужјака вучјака може бити већи од 620 километара на квадрат (240 квадратних миља), док обухвата распрострањеност неколико женки (са мањим дометом куће од приближно 130 - 260 километара на квадрат (50 - 100 квадратних миља).

штенци златног ретривера кокер шпанијела

Мушки вукови користе мирисне жлезде да обележе своје територије, међутим, деле их са неколико женки и верује се да су полигамни. Овај захтев за велике територије доводи вукове у сукоб са људским развојем.

Репродукција Волверине-а

Сезона парења Волверине-а је лети, међутим, стварна имплантација ембриона (бластоциста) у материцу задржава се до почетка зиме, одлажући развој фетуса. Женке рађају легло од 2 - 4 младунца на пролеће након периода гестације од 30 - 50 дана. Комплети понекад живе са мајком док не досегну сопствену репродуктивну старост са око 2 године. Жене често неће рађати младе ако је хране мало.

Комплети се развијају врло брзо, достижући одраслу величину током прве године. Животни век вуковине може достићи између 7 и 13 година.

лабрадор немачки овчар мешани темперамент

Статус заштите Волверине-а

Лов и хватање у замку додатно смањују њихов број, узрокујући нестајање вукова са великих делова свог бившег подручја.

У прошлости су вучари ловили вучјаке у Северној Америци због њиховог дивног капута, који је коришћен као подстава за паркове. Међутим, ово није толико уобичајено у данашње време, с тиме што је вучица добила заштитни статус у неколико региона. Волверинес су класификовани као рањиви на ИУЦН Црвеној листи 2007.