Филипински летећи лемур слике и чињенице

Филипински летећи лемурФилипински летећи лемур ( меланогастер лети ) живи на (погађате) Филипинима, међутим ограничено је на само неколико острва. Филипински летећи лемур је мали сисар, дугачак око 17-17 инча (35-43 центиметра) и тежак само 1,1-1,7 килограма. Иако се зове летећи лемур, он заправо не може да лети, а није ни лемур - стварни лемури се налазе на Мадагаскару и блиским острвима званим Коморска острва. Филипински летећи лемур има широко лице и главу, сразмерно мале уши и велике очи, а такође поседује канџе са канџама, које су ребрасте за пењање и једрење (не летење). Њихов реп такође пружа навигацију лета и средње је дужине - удови су им дуги и посебна мембрана је повезана између њих од предњих до задњих удова како би им се омогућила способност клизања.

Име врсте филипинског летећег лемура је Циноцепхалус Воланс и припада роду Циноцепхалус. Циноцепхалус припада породици Циноцепхалидае, која има само још један живи род и врсту, Галеоптерус (Сунда Флиинг Лемур [који такође није прави лемур]), и један познати изумрли род и врсту, Дермотхериум. Циноцепхалидае припада реду Дермоптера . Дермоптера припада супер реду Еуарцхонтоглирес, а то припада Инфрацласс Еутхериа (сисарима постељици). На дрвећу нису добро прилагођена пењању; међутим чине се довољно добро да читав живот остану на дрвећу. Ова неспретност се може приписати недостатку супротстављених палчева, и уместо успореног успона, они скачу, хватају се и скачу поново да би се попели на дрво. Кожа између њихових удова протеже се до највећег могућег облика при клизању, омогућавајући максималну површину и може да омогући клизање од 70 метара од дрвета до дрвета без губитка превелике висине.

Првенствено ноћни, филипински летећи лемур је врло стидљиво створење, и иако има оштре зубе, храни се биљном материјом и плодовима. Њихови секутићи су врло јединствени, готово су попут сићушног чешља са двадесет зубаца на сваком секутићу - а њихова функција још увек остаје потпуно непозната. У свом узгоју и трудноћи (трудноћи) подсећају на торбаре по томе што се беба роди тек након 60 дана, врло је ситна и неразвијена - проћи ће две године пре него што буде спремна да се самостално одважи. Једном рођено држи се за мајчин трбух, док га мајка штити од штете репом, јер пресавијањем под њим савија и нека мембрана за летење. Тренутно је непознато да ли би филипински летећи лемур могао бити предак везе између сисара с торбастим и плацентним сисаром.

Међународна унија за заштиту природе и природних ресурса наводи филипински летећи лемур као угрожен због губитка станишта и људске грабежљивости. Филипински летећи лемур зависи од кишних шума Филипина и губитак тог станишта дешава се алармантном брзином. Због дугог размножавања и двогодишњег сазревања бебе филипинског летећег лемура, криволов чак и појединаца има лош ефекат на популацију. Њихове спорије стопе репопулације ометају опоравак, а надаље би могле проузроковати генетски слом уколико би се популације наставиле смањивати, међутим са тим смањењем они ће бити наведени као угрожени и биће им посвећена већа пажња.

Занимљивости о филипинским летећим лемурима :

  • Поред тога што су угрожени, они су и примарни извор хране критично угроженог филипинског орла - а уколико се број филипинског летећег лемура настави смањивати, филипински орао ће се суочити са изумирањем у дивљини.

  • Иако су можда неспретни пењачи, филипински летећи лемур изузетно је надарен пилот када клизи и може да маневрише у неком од најдебљих листова.

Летећи лемур, филипински летећи лемур наведен је као рањив (ВУ), за који се сматра да се суочава са великим ризиком од изумирања у дивљини, на ИУЦН-овој црвеној листи угрожених врста

Имена за филипински летећи лемур
Филипинска летећа група лемура назива се „трупа“.
Земље
Филипини
Филипинска летећа станишта лемура
Вештачко / земаљско , Шума , Плантаже и Суптропска / тропска сува шума
Неке чињенице о
Летећи лемур (једрилица)



Тежина одраслих : 1,3 кг

Гестација: 105 дана



Одвикавање: 193 дана



Величина легла: 1

Тежина при рођењу : 0,039 кг (0,0858 лбс)

Извор: Старосна , лиценцирано под ДЦ



Више животиња које почињу са П.