Слике и чињенице о северној вискачи

Северна вискачаСеверна вискача ( Лагидиум перуанум ), који се понекад назива и северна планинска вискаха, глодавац је и члан породице чинчиле, у коју спадају и чинчиле. Ове мале момке можете наћи у Перуу, на северу Чиле и могуће Боливија и Еквадор . Иако се обично налазе између дрвне грађе и снежних линија у планинама Анда на надморским висинама између 3.000 и 5.000 метара - или од 10.000 до 16.000 стопа - могу се наћи и у ниским обалним ланцима на само 300 метара - или 980 стопала. Поред тога, северна вискача је једна од само 70 врста сисара које живе у јединственим зимским кишним-валдивијским шумама у Чилеу.

Северне вискаше праве своје јазбине у пукотинама стеновитог станишта које им је драже и живе у великим колонијама које могу садржати до 80 животиња. Северна вискаха није територијална животиња, али колоније имају тенденцију да буду одвојене једна од друге на одређено одстојање.

Северни вискаши изгледају помало као мешавина веверице и зеца. Имају велике уши за тело, мекано, густо крзно и чупав увијен реп. Северни вискаши који живе на нижим надморским висинама су обично сиве боје, док они који живе више имају тенденцију да буду смеђе. Крзно на доњем делу тела је светлије од горњих делова и може бити бело, бледо сиво или жуто. Крајеви њихових дугих репова тамнији су од остатка тела северне вискаше, обично рђе или црне боје.

Ови глодари у просеку теже око 1,25 килограма или 2,75 килограма и дугачки су отприлике 300 до 450 милиметара или око 12 до 17 инча, без репова. Дуг реп ове животиње обично је дугачак око 200 до 400 милиметара или око 8 до 16 инча.

Каменита територија на којој живи северна вискача има ретку вегетацију, па се мали биљојед храни издржљивим травама које могу преживети у овом помало суровом окружењу. Такође једе на лишајевима и маховинама. Северне вискаше се обично хране увече и раним ноћним сатима. Дневне сате обично проводе сунчајући се на камењу.

Северни висцацха је главни ослонац Андска мачка је дијета. Такође га лови људи за храну.

Северна виска је тренутно наведена на Црвеној листи ИУЦН-а као врста која најмање забрињава. Верује се да је то широко распрострањена врста са здравом популацијом.

Слика северне вискаче Алек Лее-а, лиценцирана под Цреативе Цоммонс Аттрибутион 2.0 Генеричка лиценца .

Северна вискача је наведена као најмање забринута (ЛР / лц), најнижи ризик. Не испуњава услове за ризичнију категорију. Широко распрострањени и таксони обухваћени су овом категоријом на ИУЦН-овој црвеној листи угрожених врста

Земље
Перу
Неке чињенице о
Перуански планински висцацха



Тежина одраслих : 1,25 кг

плави нос помешан са црвеним носом

Женска зрелост: 365 дана



Зрелост мушкарца: 365 дана



Гестација: 140 дана

Одвикавање: 59 дана

амерички питбулл црвени нос

Величина легла: 1

на продају штенад пудлице кокер шпанијела



Легла годишње: 2

Тежина при рођењу : 0,18 кг (0,396 лбс)

Извор: Старосна , лиценцирано под ДЦ




Више животиња које почињу са Н.