Велики Фламинго

Извор слике

Од шест врста фламинга на нашој планети, Велики фламинго (Пхоеницоптерус росеус) је најчешћи и најраспрострањенији члан породице фламинго.



Велики фламинго је лако препознатљива, живописна птица мочварица и често се нађе у јату заједно са малим фламингом у великим сланим језерима широм Африке.

Ове познате ружичасте птице могу се наћи у топлим, воденим регионима на многим континентима, а такође се јављају у Азији у приобалним регионима Индије и Пакистана, Централне Америке, Јужне Америке, Кариба и у Јужној Европи.



Када се фламингоси скупе, називају се „колонијом“ или „састојином“.



Најближи сродници Великог Фламинга су чилеански Фламинго, Кариби Фламинго и Мали Фламинго. Не постоје подврсте Великог фламинга.

Веће карактеристике фламинга

Велики фламинго је највећа врста фламинга и висок је око 1,5 метра (5 стопа) и тежак је између 2 и 4 килограма (4,4 - 8,8 килограма). Велики фламинго има распон крила између 1,4 и 1,7 метара (4,5 - 5,5 стопа). Велика величина великог фламинга омогућава му да уђе у дубљу воду од већине осталих фламинга.

Перје пламенца је ружичасто / беле боје, са црвеним покривачима крила и црним примарним и секундарним летачким перјем. Њихове дугачке новчанице за савијање надоле су ружичасте боје са црним врхом, а дуге, танке ноге такође су ружичасте. Велики фламингоси имају главе необичног облика на дугим, витким, закривљеним вратима са препознатљивим савијањем надоле. Фламингоси имају жуте очи.

Велико станиште фламинга



Велики фламингоси се налазе у разним стаништима сланих вода, укључујући слана или алкална језера, ушћа, плитке приобалне лагуне и блато. Велики фламинго ретко насељава подручја слатке воде, осим што користи улазе за слатке воде за купање и пиће. Велики фламингоси који живе ван тропских подручја често мигрирају у топлије климе током зимских месеци.

Велика фламинго дијета

Велики фламингоси су свеједи и хранилице за филтере. Фламингоси се углавном хране током дана и својим дугачким ногама и мрежицама покривају дно воде, где рачуне наопако пометају кроз воду. Рачуница фламинга има структуру сличну филтру за уклањање хране из воде пре него што се течност испразни.

Вода се усисава кроз делимично отворен рачун. Како га језик истискује, низ бодљикавих или ламела дуж ивице новчанице филтрира укусне залогаје изнутра. Обично се хране главе потпуно уроњене у воду и тако могу остати до 20 секунди. Фламингоси пумпају језик горе-доле, 5 - 6 пута у секунди, истискујући воду из кљуна.

пит мик витх лаб

Фламингоси се такође хране мекушцима, планктоном, раковима, ситним рибама и личинкама инсеката. Такође се једе биљни материјал, укључујући семе и изданке траве, пропадајуће лишће и алге.

Ружичаста боја фламинга потиче од исхране шкампа и осталих ружичастих ракова.



Фламинго перје обојило је прелепу ружичасту боју због обојених материјала званих каротеноиди у ситним шкампима којима се хране. Ако не поједу шкампе, перје им пробледи. Фламингоси у заточеништву обично су блеђи од дивљих врста, осим ако им се не допуни дијета. У заточеништву се хране посебном храном која садржи ове природне пигменте како би се осигурало да им је перје обојено.

Велико понашање фламинга

Велики фламингоси су дружељубиве птице и живе заједно у јатима или густим колонијама које броје између 10 - 12 птица, попут оних на острвима Галапагос, до преко 20 000 птица на афричким сланим језерима. У изузетним случајевима примећено је до 200 000 парова. Ова велика јата дају им сигурност у броју. Јата остају тесно крцата, а јединке су заштићене од предатора од стране осталих чланова јата док имају главе спуштене у блато током храњења.

Велики фламингоси су вокалне птице и одржавају контакт једни с другима производећи дубок звук трубљења, сличан Гуски. Гласно зову током удварања, али имају тиши позив док се хране.

Ове прелепе ружичасте птице на обали су изненађујуће добри пливачи, али имају тенденцију да успевају у плитким муљевима и лагунама. Велики фламингоси су изузетан призор када су у лету са дугачким, танким вратом испруженим напред и дугим ногама испруженим иза себе. Јата током лета леже у облику дугачких, пратећих линија или неправилних облика.

јацк руссел цхи мик

Фламингоси се често могу видети како стоје на једној нози. Сматра се да овај став држи скривену ногу топлом међу перјем. У врло врућим данима, фламингоси могу стајати на обе ноге.

Велики фламингоси нису територијалне птице, али ће бранити своја гнезда током сезоне размножавања. Велики фламингоси имају мало природних предатора, међутим, њихова јаја и пилиће плијене друге птице, укључујући роду Марабоу.

Већа репродукција фламинга

Велики пламенци своја гнезда граде у паровима. Гнезда су направљена од очврслог блата са плитком удубином на врху, иако се користи мала гомила камења и остатака, обложених травом, гранчицама и перјем, ако блата нема. Један од двојице стоји преко места гнезда и закривљеним новчаницима увлачи блато међу своје мрежасте ноге. Блато се затим притисне новчаницом и ногама. Гнездо сваког пара за парење налази се на око 1,5 метара (4,9 стопе) од суседних гнезда, тако да је пилетина сигурна од осталих парова за узгој.

Фламингоси се размножавају током априла и маја, док су се окупљали у групе на пространим, топлим, воденим муљевима. Фламингоси су моногамни, што значи да парови остају заједно цео живот. На почетку сезоне гнежђења, фламингоси изводе спектакуларне групне приказе удварања синхронизованог плеса, предирања, истезања врата и трубљења.

Као и све врсте фламинга, и женка Великог фламинга полаже једно кредасто бело јаје на блатној гомили у плиткој води. Пар парења наизменично инкубира једно јаје. Јаје се излеже након 27 - 31 дана, а родитељи помажу пилићу да извуче јаје извлачећи комаде из љуске.

Велики фламинго пилићи

Пилићи фламингоси су сиве и беле боје када се роде и ружичасту боју не развијају око 2 године. Пилић најмање током прве 3-4 недеље хране у потпуности родитељи који излучују кремасто ружичасту течност звану „усевно млеко“ која долази из горњег дела дигестивног тракта родитеља. Сваки родитељ може на тај начин хранити пилић, а други фламингоси могу хранити хранитеље.

Пилићи излећу након 10 недеља, али остају у крешевима још месец дана. Пиле је рођено са равним новчаницама које почињу да се криве отприлике месец дана и могу правилно филтрирати храну за два и по месеца. Невероватно је да је одрасли фламинго својим „позивом“ у стању да лови своју пилетину од стотина или хиљада других пилића.

Фламингоси се у потпуности узгајају са 2 године, а могу се парити са 3 године. Већина фламинга неће се први пут размножавати све док не напуне 5 до 10 година. Фламингоси се можда неће размножавати када су мочваре суве и хране мало. Неке године њихови базени за храњење врве од живота и има довољно хране којом ће хранити своје пилиће. Међутим, других година базени су готово празни. Као резултат, фламингоси се могу размножавати само када су услови за то погодни.

Велики фламинго може да живи у доби од преко 60 година у заточеништву. Просечан животни век у дивљини је око 30 - 40 година.


Велики статус очувања фламинга

ИУЦН је Великог фламинга класификовао као „Најмању забринутост“. Иако су фламингоси бројни и за које се верује да се повећавају у неким областима, Велики фламинго је осетљив на промене или поремећаје на свом релативно ограниченом броју места за узгајање. Успех у узгоју често се смањује као резултат људских узнемиравања или смањења нивоа воде, што може повећати сланост места за храњење и тако утицати на изворе хране.

Климатске промене и њихови потенцијални ефекти на ниво мора и кише могу у будућности имати озбиљан утицај на узгајалишта. Велики фламинго се прилично добро размножава у заточеништву, а популације за размножавање се тренутно одржавају на различитим локацијама.