Галапагос Сторм Петрел Бирд

Извор слике

Тхе Сторм Петрелс су морске птице из породице Хидробатидае, део реда Процелларииформес.



Морнаре су Сторм Петрелс дуго називали ‘Пилетином мајке Цареи’.

Ове најмање морске птице хране се планктонским раковима и ситним рибама убраним са површине, обично док лебде. Лет је лепршав и понекад налик на палицу.



Олујни бурад има космополитску дистрибуцију, налази се у свим океанима. Они су строго пелагични и на копно долазе само током размножавања. У случају већине врста, мало је познато њихово понашање и распрострањеност на мору, где их је тешко пронаћи и теже идентификовати. Олујни бурад су колонијални гнездари, који показују снажну филопатрију (тенденција миграционе животиње да се врати на одређено место како би се размножавала или хранила) у своје наталне колоније и места за гнежђење.

Олујни бурад се гнезди у пукотинама или јазбинама и све осим једне врсте похађају колоније размножавања ноћно. Парови формирају дуготрајне моногамне везе (у вези имају само једног партнера) и деле обавезе инкубације и храњења пилића. Попут многих врста гнежђења морских птица веома је дуготрајно, инкубација траје до 50 дана, а нових 70 дана након тога.

На Галапагосу постоје три резиденцијалне врсте:

Бели вентилациони олујни бурад (Оцеанитес грацилис)
Бенд-олујни олујни бурад (Оцеанодрома цастро)
Клин-олујни олујни бурад (Оцеанодрома тетхис)

Од три врсте, „Оцеанити“ су јужни облик, док су „Оцеанодрома“ северни облик. И олујни ваљак са вентилацијом и клином олујни бурад ендемска су подврста Галапагоса. Остале врсте олујних буради повремено су пријављене као скитнице.

Оцеанодрома има добро познато место за размножавање на Галапагосу. Ово су степенице принца Филипа на острву Геновеса. На овом месту, птице се гнезде у цевима од лаве и лете тамо-амо као ројеви инсеката,

Неколико врста олујних буради угрожено је људским активностима. Сматра се да је једна врста, олујни бурад Гуадалупе, изумрла, друга претпостављена изумрла врста поново је откривена 2003. године. Главне претње су унесене врсте у своју колонију за размножавање. Многи олујни бурад обично се гнезде на изолованим острвима без сисара и нису у стању да се носе са грабежљивцима попут пацова и дивљих мачака.