Галапагос Пенгуин

РЕКЛАМА Извор слике

Тхе Галапагос Пенгуин је пингвин ендем Галапагошких острва. То је једини пингвин који живи на екватору у тропском окружењу.

Пингвин Галапагос преживљава због хладних температура океана које су резултат Хумболтове струје и хладних вода из великих дубина које је изнедрила Кромвеллова струја. ( Погледајте Галапагошки океан ).



Најближи рођаци Галапашких пингвина су Афрички пингвин , Магелланов пингвин и Хумболдт Пенгуин .



Галапагошки пингвин се првенствено јавља на острву Фернандина и западној обали острва Исабела, али су мале популације раштркане на другим острвима у архипелагу Галапагос.

Карактеристике пингвина Галапагос

Пингвин Галапагос најмањи је од пингвина са топлим временом. Висок је само 16 до 18 инча (40 до 45 центиметара) и тежак само 2 до 2,5 килограма. Галапагошки пингвини имају танку белу траку која им пролази испод браде. Око стомака имају црну наопаку потковицу. Иако је образац повезивања на пингвинима Галапагоса сличан ономе на Магеланови пингвини , пингвини Галапагос су знатно мањи, а главна црна трака око њиховог предњег дела је много тања.

Кљун пингвина Галапагос је дужи и виткији од кљунова осталих рођака умереног региона. Одрасли пингвини имају плавкасто-црну главу, леђа и пераје када су нови. Старије ношено перје, мутно до смеђе боје и донекле рашчупаног изгледа.

Дијета пингвина Галапагоса

Галапашки пингвини једу углавном ситну рибу попут ципла и сардина. Они зависе од океанских струја да би довели рибу у своја хранилишта. Тешко време из Ел Нина (глобално спрегнути феномен океанске атмосфере) изазвало је велику несташицу хране пре око 20 година. Тада је умрло преко 70% пингвина са Галапагоса.

Понашање пингвина Галапагоса

Галапашки пингвини нису селице, они бораве у умереним водама током целе године. Један од главних проблема овог пингвина је одржавање хладноће. Живећи близу екватора, температуре током дана могу порасти на преко 100 степени Фахренхеита (38 степени Целзијуса). Галапашки пингвини се током дана купају и лове храну у хладној води Цромвеллове струје у Тихом океану.

Током прохладних ноћи спавају и гнезде се на копну. Галпапагос пингвин држи пераје како би помогао да топлота побегне из њихових тела. Стопала штите од опеклина држећи пераје преко стопала на копну.

Репродукција пингвина Галапагоса

Галапашки пингвини користе јаме и обично се полажу два јаја. Паре се и узгајају само када има довољно хране. Често се узгаја само једна риба. Оба родитеља чувају јаја од 38 до 40 дана. О пилићима се брину и мужјаци и женке. Пилић се чува око 30 дана након излегања. Пилићи се затим преточе и добију одрасло перје и осамостаљују се за око 60 до 65 дана.

Галапагос Пенгуин Предаторс

Предатори укључују Галапагос ајкула и повремени печат. На обали пингвинска јаја и пилићи подлежу пљачки Јастреб са Галапагоса и увео пацове.

Очување пингвина Галапагос

Галапагошки пингвин је угрожен, са процењеном популацијом од око 1.500 јединки 2004. године, према истраживању истраживачке станице Цхарлес Дарвин. Становништво је 1980-их претрпело алармантан пад од 65%, али се полако опоравља. То је дакле најређа врста пингвина (статус који се често лажно приписује Жутооки пингвин ).

На ниво популације утичу ефекти Јужне осцилације Ел Нино, која смањује доступност јата за рибу, што доводи до слабе репродукције или гладовања. Међутим, антропогени фактори (нпр. Загађење нафтом, прилов и конкуренција) могу бити додатак текућој пропасти ове врсте. На острву Исабела уведене мачке, пси и пацови могу напасти пингвине и уништити њихова гнезда.