Велика птица фрегата на Галапагосу

Извор слике

Велика птица фрегата и Величанствена птица фрегата

Тхе Велика птица фрегата подсећа на огромног коса који лењо лебди на небу. Птице фрегате припадају породици Фрегатидае која садржи пет врста широм света. На Галапагосу постоје две врсте: птица Велика фрегата и Птица Величанствена фрегата. Од ове две птице Велика фрегата има већу распрострањеност широм света, и налази се првенствено у тропским Тихим и Индијским океанима.

Птица Величанствена фрегата налази се на Карибима и на пацифичким и атлантским обалама Америке. Популација Галапагос птица Величанствене фрегате сматра се ендемском подврстом.

шта је пас даппле

На Галапагосу се могу видети две врсте које се гнезде једна поред друге, али када се птице фрегате угледају у ваздуху, то су обично Величанствене птице фрегате, јер птице велике фрегате имају тенденцију да се хране далеко даље у мору. Као и код три сличне врсте птица бооби, сличне врсте птица фрегата избегавају конкуренцију храњењем на различитим локацијама.



Две врсте птица фрегата можете разликовати по звуковима - велика птица фрегата прави ‘ждерави’ звук попут ћуретине, док ће птица Величанствене фрегате издати звецкање или бубњање.

Велике птице фрегате су велике, са иридисцентним црним перјем (женке имају бели доњи део трбуха), дугим крилима (распон мушких крила може достићи 2,3 метра) и дубоко рачвастим реповима. Мужјаци имају надуване врећице за грло црвене боје које надувају како би привукли женке током сезоне парења.

Обе врсте птица фрегата имају изузетно висок однос распона крила и телесне тежине, што им омогућава да вину и лете изузетно добро и уз одличну контролу. Користећи ову контролу, птице фрегате рутински краду храну другим птицама хватајући их за репно перо и протресући их док не поврате храну.

Међутим, птице фрегате такође су способне да ухвате свој плен. Будући да птице фрегате имају само малу уљну жлезду и врло мало хидроизолације у крилима, птице фрегате не могу ронити и уместо тога морају се ослонити на своје врхунске акробације да би уграбиле летеће рибе из ваздуха.

Птице фрегате не пливају и не могу добро да ходају и не могу да узлете са равне површине. Имајући највећи однос распона крила и телесне тежине од било које птице, они су у основи ваздушни, способни да остану уздигнути више од недељу дана, слећући само да би се склонили или размножавали на дрвећу или литицама.

Да би привукли женке, мужјаци птица фрегата разнеће своју јарко црвену врећицу за грло и гласно ходају док женке пролазе изнад њих. Женке ће тада одабрати одговарајућег мужјака и слетети поред њега. Мужјак одговара ширењем огромних крила око женке како би је заштитио од других мужјака. Испод можете погледати кратки видео ритуала парења птице фрегате Галапагос.

мешавина ротвајлера са плавом јамом

По завршетку парења, једно јаје се полаже, и иако беба-птица фрегата може да лети после отприлике пет месеци, остаје код родитеља и зависи од њих око годину дана. Због овог дугог улагања у сваку рибу, птице фрегате могу се парити само једном сваке друге године.

Типично је видети малолетнике велике као њихови родитељи који чекају да их нахране. Када седе чекајући бескрајне сате на врућем сунцу, заузимају енергетски ефикасно држање у којем им глава виси и седе тако мирно да делују мртво. Али када се родитељ врати, пробудиће се, забацивати главу и вриштати док родитељ не отвори уста. Изгладнели малолетник зарони главом у грло родитеља и напокон се нахрани.




Фотографија љубазношћу Др Хаис Цумминс, Универзитет у Мајамију

Женке величанствених птица фрегата су црне, али имају беле дојке и доње бочне странице и смеђу траку на крилима. Женске величанствене прсте имају плави очни прстен. Младе птице имају белу главу и бело испод делова.

Птице фрегате се углавном хране рибом, а такође нападају и друге морске птице да би их присилиле да изврну оброк. Птице фрегате никада не слећу на воду и увек узимају своје прехрамбене производе у лету.