Ему

Извор слике

Ему Тхе Ему је велика, жилава птица која не лети, пронађена у многим деловима Аустралије и Нове Гвинеје. То је највећа аустралијска птица и једини члан рода: Дромаиус. Ему је друга по величини птица на свету, а највећа је ноја сличног изгледа. Иако Емус подсећа на нојеве, емуси имају дужи, нижи профил и 3 прста на свакој нози (нојеви имају само 2 прста на свакој нози). Најближи сродник емуу је Цассовари, још једна птица која не лети.

Опис емуа



Ему може нарасти до висине од 2 метра (1 - 1,3 метра у рамену) и тежине до 45 килограма. Мушки и женски ему су слични по изгледу, иако су жене углавном веће. Емус има перје меког, дугог, смеђег перја које има чупав изглед и краће пухасто перје на глави. Осовине и врхови њихових пера су црни, а енергија сунца се апсорбује кроз врхове, а лабаво упаковано унутрашње перје изолује кожу од топлоте омогућавајући емуу да буде активан током дневне врућине. Када су температуре врло вруће, ему хлаче помажу у одржавању телесне температуре.



Емус има велике вишеслојне назалне пролазе за нормално дисање по хладнијем времену. Емус има јаке дуге ноге и иако не могу да лете, могу да трче брзином од 50 километара на сат (31 миљу на сат). Емус има мекани шиљасти кљун прилагођен за испашу и велике очи златно смеђе до црне. На дугим вратовима имају плаво обојену кожу која се види кроз њихово танко вратно перје. Имају 2 скривена крила и високо специјализовану мускулатуру карличних удова што помаже њиховој способности да тако брзо трче.

Емус су једине птице са гастроцнемиус мишићима (исто као и мишићи телеће тела) на задњем делу потколеница.

темперамент белог немачког овчара

Ему Хабитат

Ему је уобичајен у копненој Аустралији, али ће избегавати тешко насељена подручја, суво земљиште и густе шуме. Могу преживјети у већини станишта широм Аустралије, али најчешће су то склерофилне шуме и шуме и травњаци саване.

Ему дијета

Свеједа дијета Емуса састоји се од трава, цвећа, воћа, бобица, семена грма Мулга, различитих биљака и инсеката, укључујући цврчке, скакавце, бубамаре, гусенице, мраве и ларве мољаца. Такође им је потребно камење и каменчићи који помажу у варењу биљног материјала. Емус је такође познат по томе што једе угаљ. Емус путује на велике даљине да би пронашао храну. Мигрирају пјешице на путовањима до 500 километара или више како би пронашли обилна подручја за храњење. Емус тежи дневној исхрани за храном.

Ему понашање

Емус су прилично гласне птице и њихова вокализација укључује гласан звук буке који ствара надувавајућа вратна врећа танког зида и дугачка око 30 центиметара. Такође испуштају гунђање и звук бубњања дубоког грла. Неки од њихових звукова чују се и до 2 километра даље. Емуси су углавном номадски. Обично путују у паровима иако могу да формирају огромна јата. Они следе сезонски образац миграције, типично север лети, а зими југ, мада се чини да источни емус уопште не следи образац. Емус је способан да плива када се за тим укаже потреба. Они су људске неустрашиве птице и познато им је да прилазе малим групама људи и помажу си у било којој храни која се нуди.

Репродукција емуа

Парови за размножавање формирају се у летњим месецима децембру и јануару, а парење се дешава у хладнијим месецима мају и јуну. Узгојно понашање Емуса укључује мушку инкубацију, то је зато што мужјак доживљава промене хормона. Мушки емуси су предани родитељи. Како се ближи период полагања јаја, мужјаци ће изгубити апетит и почети да граде гнездо користећи штапове, траву, лишће и кору.

краљ немачког овчара

Женски ему полаже јаја (у просеку 11 јаја) која су велика, дебелих љуски и зелене боје, а затим оставља мушки ему да легне. Женски ему ће се парити са другим мужјацима и производиће вишеструке канџе јаја. Наредних 8 недеља након полагања јаја, мужјак ће седети на гнезду, пажљиво окрећући јаја око 10 пута сваког дана. Просечно јаје може да мери 5 инча дуго и 3 инча широко и тежи и до 900 грама. Током овог размножавајућег времена, мушки ему може изгубити трећину телесне тежине ако се не храни док размножава гомилу јаја. Преживљава само од ускладиштене телесне масти.

Једном када се јаја излегу, мушки ему остаће са пилићима наредних 18 месеци учећи их да лове храну. Пилићи су активни врло брзо након излегања. Високи су око 12 центиметара и тешки 0,5 килограма.

Ему пилићи имају препознатљиве креме и смеђе дијагоналне пруге које им помажу у камуфлажи која ће избледети након отприлике 3 месеца. Пилићи се у потпуности узгајају са 12-14 месеци. Животни век емуа је у дивљини између 10 и 12 година.

Статус очувања емуа

Емус се узгаја због уља, коже и меса, међутим, емус су честе птице са процењеном популацијом од око 725.000. Популације ему варирају од деценије до деценије у зависности од падавина. Неке изоловане популације у Новом Јужном Велсу наведене су као угрожене због судара са возилима, губитка станишта и повећања дивљих паса и свиња.