Слике и чињенице из пустињског јежа

Пустињски јежПустињски јеж ( Хемиецхинус аетхиопицус ) најмањи је члан породице јежева и, као што му и само име каже, живи у сушним пустињским пределима. Распрострањена је и може се наћи широм делова Африке и Блиског истока, укључујући Сахару, Мароко, Египат , Судан , Етиопија , Сирија , Израел , Јордан и Ирак . Пустињски јеж је врло прилагодљиво мало створење и због тога је наставио да напредује и одржава стабилну популацију упркос задирању у људска насеља у неким областима.

Пустињски јеж је посебно мали, има просечно дужину од само 16-29 центиметара и тежину од 310-435 грама, а мужјаци су обично веће величине од женки. По изгледу, пустињски јеж прилично добро одговара свом окружењу; стражњи шиљци су често затамњени тамнијим бљеђим врховима, док су чело и подланак углавном бели или сиви. Ноге, реп и њушка су тамно до песковито смеђе боје.

Упркос својој малој величини, овај јеж има заштитни слој бодљи који чине страшну баријеру против соколова, шакала, великих змија и грабежљивих гуштера који би од њега иначе могли да направе оброк. Када им се прети, мишићи дуж јежеве коже скупљају се и формирају чврсту куглу шиљака која је штити од напада.

Сам пустињски јеж је свеједи, углавном се храни инсектима, малим змијама и гуштерима, пауцима, јајима и воћем. Иако може да преживи у врло сушним регионима, свој дом више воли да гради у оази, врту или тамо где је биљни и животињски свет обилнији од онога што се обично налази у отвореној пустињи. Пустињски јежеви обично су добродошли призор у било којим гајевима или кућним вртовима, јер помажу у одржавању инсеката штеточина под контролом. То је ноћно створење, које већину хране обавља ноћу и одмара се у оној хладовини која може бити доступна током најтоплијих делова дана.

Занимљиво је да пустињски јеж хибернира кратко време током најхладнијих зимских месеци, јануара и фебруара, пре него што се појавио током пролећне сезоне размножавања у марту. Гестација је обично око 40 дана, а женке рађају легла у распону од два до шест младих.

Слика пустињског јежа Мака Коростисцхевеског, лиценцирано под Цреативе Цоммонс Аттрибутион-Схаре Алике 3.0 Непозната лиценца .

Кључне речи: бео



Пустињски јеж је наведен као најмање забринут (ЛР / лц), са најмањим ризиком. Не испуњава услове за ризичнију категорију. Широко распрострањени и таксони обухваћени су овом категоријом на ИУЦН-овој црвеној листи угрожених врста

Имена за пустињског јежа
Младост / беба пустињског јежа назива се 'хоглет'. Женке се зову 'крмача', а мужјаци 'нераст'. Група пустињских јежева назива се „низ“.
Земље
Алжир , Чад , Џибути , Египат , Еритреја , Ирак , Израел , Јордан , Кувајт , Либија , Мали , Мауританија , Мароко , Нигер , Оман , Саудијска Арабија , Сомалија , Судан , Сирија , Тунис , Уједињени арапски Емирати , западна Сахара и Јемен

Више животиња које почињу са Д.