Афрички јастреб

Специе је у стању да лови лавове и нилске коње као и велики грабљивац

како изгледа чивава пацовски теријер
Слика афричког јастреба лиценцирана је под ГФДЛ
Изворни извор : Дицк Даниелс (хттп://царолинабирдс.орг/)
Аутор : Дицк Даниелс (хттп://царолинабирдс.орг/)
Дозвола : ГНУ лиценца за бесплатну документацију



Афрички јастреб - Стручна шумарска предаторска машина

Афрички јастребАфрички јастреб ( Ацципитер тацхиро ), која је такође позната и као Африкаансе Спервер, птичји је стручњак у потрази за пленом кроз густе шуме у којима воли да живи. Овај прелепи раптор средње величине широко је распрострањен у већини афричких земаља јужно од Сахаре и више воли да живи у шумама и речним шумама. Ова птица није узнемирена у гнежђењу или лову на грмље и дрвеће које су уљези ванземаљаца у Африци, као што је еукалиптус.






Афрички јастребови имају краћа крила од многих других грабљиваца, што им омогућава да маневришу кроз густо дрвеће и жбуње и ухвате свој плен, често, усред лета. Просечни распон крила ових прелепих птица је око 70 центиметара. Ови компактни грабљивци имају дужину отприлике 38 до 45 центиметара - око 15 до 17,7 инча, с тим што су женке веће од мужјака. Одрасли афрички јастребови теже око 220 до 360 грама - или око 7,7 до око 12,7 унци.


Мушки афрички јастреб са своје горње стране има плаво-сиву боју и има беле сандуке са шипкама ружичасте боје. Доњи покров овог раптора је такође забрањен. Ова птица има жуте очи и жуте ноге. С друге стране, горњи део тела женског афричког јастреба тамно је смеђе боје. Такође има бело-смеђе сандуке са решеткама, иако су ознаке мање фине од оних на мужјаку. Незрели афрички јастребови такође су смеђи.




Углавном, ове птице, иако честе, нису често виђене, јер имају тенденцију да остану скривене у густом дрвећу и грмљу из којих воле да заседају. Међутим, познати су по томе што рано ујутро, а понекад и рано увече, врте кружне летове високо у ваздух. Док лете, афрички Госхавк упућује препознатљив позив који се састоји од два до три оштра клика у интервалима од око две до три секунде.




Афрички јастреб је моногамна птица која се пари цео живот. Између јула и децембра, женке полажу отприлике једно до три јаја. Након приближно 35 до 37 дана инкубационог периода, пилићи се излежу и о њима ће се бринути родитељи још приближно 30 до 35 дана.


Слика афричког јастреба Дицк Даниелс и лиценциран је под Цреативе Цоммонс Аттрибутион-Схаре Алике 3.0 Унпортед лиценца.

Афрички јастреб је класификован као најмање забринути. Не испуњава услове за ризичнију категорију. У ову категорију су укључени широко распрострањени и таксони.